9. Sınıf Ders Notları

Savan İklimi ve Özellikleri

Savan İklimi (Subtropikal İklim)

Savan İklimi Yazlar çok sıcak ve yağışlı, kışlar sıcak ve kuraktır. Mevsimler sıcaklığa göre değil yağışa göre belirlenmiştir. Yağışlı mevsim yaz,kurak mevsim kış olarak ifade edilir. Subtropikal iklim veya yazı yağışlı iklim olarak da bilinir.Subtropikal iklimin görüldüğü yerler

Savan İkliminin Görüldüğü Yerler

Her iki yarım kürede de 10°- 20° enlemleri arasında görülen sıcak iklimlerden biridir. Görüldüğü yerler; Sudan, Çad, Nijerya, Mali, Moritanya, Kenya, Tanzanya, Angola, Brezilya, Venezuela, Kolombiya, Peru, Bolivya, gibi ülkelerde görülür.

Savan İklimin Sıcaklık  Özellikleri

Yıllık sıcaklık ortalaması 20° üzerindedir. Yıllık sıcaklık farkı 4-5°C dir. Ekvatoral iklimine göre sıcaklık farklarının daha fazla olması güneş ışınlarının geliş açısının daha fazla değişmesinden kaynaklıdır.Savan (Subtropikal) İklim Grafiği

 

Savan İklimin Yağış Özellikleri

Yağış rejimi düzensizdir. Yazları yağışlı kışları kuraktır. Yıllık yağış miktarı 1500 mm civarındadır. Güneş ışınlarının dik geldiği yaz döneminde yağışlar arttığı için yağış türü konveksiyonel (yükselim) yağışlardır. Güneş ışınlarının eğik açılarla geldiği dönemdeki kuraklığın nedeni ise dinamik yüksek basıncın etkisinde kalmasıdır. Ekvatoral iklime yakın bölgelerde yağış değerleri artarken, çöl iklimine yakın bölgelerde yağış değerleri azalır, kuraklık kendini hissettirir.

Savan İklimin Bitki Örtüsü

Savan iklimin doğal bitki örtüsü uzun boylu otlardan oluşan savan ot topluluklarıdır. savanlar arasında yer yer ağaçlara da rastlanır. Bu tür ağaçlara baobap ağaçları denir. Ayrıca Akarsu kenarlarında park ya da galeri adı verilen ormanlar görülmektedir.

Savan Ot Topluluğu

Ekvatoral iklim nerede görülür özellikleri nelerdir? Öğrenmek için tıklayınız.

derscografya.com/ekvatoral-iklim-ozellikleri/

EBA Savan İklimi ile ilgili arama için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu