10.Sınıf Ders Notları

Türkiye’nin Dağları ve Özellikleri

Türkiye’nin dağları 3.jeolojik zaman (tersiyer)’de Alp Himalaya orojenezi (dağ oluşumu) ile başlamıştır. Bu orojenez sonucunda Kuzey Anadolu dağları ve Toros dağları oluşmuştur.

Türkiye’de dağların oluşumunda orojenik hareketler ve volkanizma doğrudan etkili olmuş, epirojenik (toptan yükselme) hareketlerde dağlarımızın yükseltilerinin artmasına sebep olmuştur.

Alp-Himalaya orojenez sistemi üzerinde bulunan ülkemizdeki dağlar, genellikle doğu batı doğrultuda sıradağlar şeklinde uzanmaktadır. Türkiye’nin dağları ve özelliklerini üç başlıkta açıklayacağız. Orojenik hareketlerle meydana gelen kıvrımlı ve kırıklı dağlar, volkanik hareketlerle meydana gelen volkanik dağlardır.

Türkiye’nin Dağları

Türkiye'nin Dağları Haritası

1) Türkiye’nin Kıvrım Dağları

Türkiye’de dağların büyük bir bölümü levhaların esnek yapıdaki tortul tabakaları sıkıştırması sonucu kıvrım dağları oluşmuştur. Kıvrılma sonucu yüksekte kalan kısma antiklinal, alçakta yer alan kısmına ise senklinal denir.

Türkiye'nin Kıvrım Dağları Haritası

Kuzey Anadolu Kıvrımlı Dağları: Kıyıda Küre, Canik, Giresun, Rize ve Kaçkar dağları; iç kesimlerde ise Köroğlu, Ilgaz, Çimen, Mescit, Kop ve Yalnızçam dağları

Güney Anadolu Kıvrımlı Dağları: Batı Toroslar’da; Akdağ, Barla , Bey dağları, Sultan, Dedegöl ve Geyik dağları, Orta Toroslar’da; Bolkar, Aladağ, Tahtalı, Binboğa dağları, Güneydoğu Toroslar’da; Nurhak, Engizek, Malatya dağları, Mazıdağı, Hakkari dağları, Buzul dağlarıdır.

Doğu Anadolu Kıvrımlı Dağları: Mercan, Munzur, Karasu-Aras dağları, Allahüekber dağları, Bingöl dağları, İhtiyar şahap dağları, Palandöken dağlarıdır.

İç Anadolu Kıvrımlı Dağları: Emirdağı, Sündiken , Türkmen, Elmadağ, Tecer dağları, Çamlıbel dağları, başlıcalarıdır.

İç Batı Anadolu Kıvrımlı Dağları: Eğrigöz dağları, Murat dağı, Sandıklı dağları, Simav dağları

Marmara Kıvrımlı Dağları: Yıldız dağları, Samanlı dağları, Kapıorman dağlarıdır.

2) Türkiye‘nin Kırıklı Dağlar

Türkiye’de dağların bir kısmı ise tortul tabakaların esnek olmadığı için kıvrılamaz kırılır. Bu şekilde kırıklı hatlar (Fay hatları) oluşur. Fay hatları boyunca yükselen yerlere horst, alçalan yerlere ise graben adı verilir. Ege Bölgesi’nde kıyı bölümündeki dağlar bu şekilde oluşmuş horstlardır.

Türkiye'nin Kırıklı Dağları Haritası

Ege’de Kırıklı Dağlar: Kuzeyden güneye doğru Kaz dağları, Madra Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar, Aydın Dağları ve Menteşe Dağlarıdır. Kırıklı dağları kodlama yaparak öğrenebilirsiniz. KAZ(Kaz) MA(Madra) YI(Yunt) BOZ(Boz) A(Aydın) M(Menteşe) KAZMAYI BOZAM

Akdeniz’de Kırıklı Dağlar: Doğu Akdeniz’de yer alan Nur (Amanos) dağlarıdır.

3) Türkiye‘nin Volkanik Dağlar

Türkiye’de volkanik dağlar, 3.jeolojik zaman (tersiyer) boyunca devam eden volkanizma sonucu oluşmuştur. Türkiye’de aktif volkanik yanardağ yoktur. (Nemrut volkanı en son 1441 yılında faaliyet göstermiştir.)

Türkiye'nin Volkanik Dağları Haritası

Doğu Anadolu’daki Volkanik Dağlar: Van Gölü’nün kuzeyinde, kuzeydoğudan güneybatıya doğru Büyük Ağrı, Küçük Ağrı, Tendürek, Süphan, Nemrut dağlarıdır. Bölgede Erzurum Kars platosu da volkanik bir platodur. Doğu Anadolu volkanik dağlar kodlama S(Süphan) A(Ağrı) Na(Nemrut) T(Tendürek) SANaT

İç Anadolu’daki Volkanik Dağlar: Bölgenin güney ve güneydoğusunda Erciyes, Melendiz, Hasandağı, Karacadağ, Karadağ volkaniktir. Bu dağların çevresinde volkanik araziler yaygındır. İç Anadolu volkanik dağlar kodlama Ha(Hasan) M(Melendiz) K(Karacadağ) E(Erciyes) K(Karadağ) HaMKEK

Güneydoğu Anadolu’daki Volkanik Dağlar: Bölgenin ortasında Karacadağ yer alır. Karacadağ kalkan biçimindeki volkanlara örnektir.

Ege’deki Volkanik Dağlar: Türkiye‘deki en genç volkanik arazi ve volkan konileri Manisa’nın Kula ilçesinde bulunmaktadır.

Türkiye’nin En Yüksek Beş Dağı

  1. Büyük Ağrı Dağı: 5137 m
  2. Buzul (Cilo) Dağı: 4135
  3. Süphan Dağı: 4058 m
  4. Kaçkar Dağı: 3932 m
  5. Erciyes Dağı: 3917 m
Ağrı Dağı
Türkiye’nin en yüksek dağı Ağrı Dağıdır.

Türkiye’nin dağları KPSS genel kültür coğrafya konuları içinde yer almaktadır. YKS kısmında TYT ve AYT bölümünden de sorular gelmektedir.

Türkiye’nin dağları ders notu PDF İndir
Türkiye'nin Fiziki Özellikleri Ders Notları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu