İzohipsler ve Özellikleri

İzohipsler ve özellikleri coğrafya 9.sınıf Harita bilgisi ünitesi içerisinde işlenmektedir. Konu içerisinde İzohips Yöntemi nedir? İzohipslerin Özellikleri nelerdir? İzobat (Eş derinlik), İzohipslerle yer şekillerinin gösterilmesi, Profil Çıkarma, Eğim hesaplama anlatılmıştır.

İzohips ve Özellikleri Nelerdir?

Deniz seviyesine göre aynı yükseklikte bulunan noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan eğrilere izohips (eş yükselti eğrileri) denir. Bu yöntemle çizilen haritalara da izohips haritaları denir.

İzohips Haritalarının Özellikleri

İzobat Nedir?

Derinlikleri aynı olan yerlerin birleştirilmesi sonucu oluşturulmuş eğrilere izobat (eş derinlik) eğrileri denir. Deniz kıyısı, izohips eğrileri ile izobat eğrilerinin kesişme noktalarıdır.

Aynı derinliğe sahip noktaların birleştirilmesiyle elde edilen eğrilere izobat (Eş derinlik) eğrileri denir. İzohips ve izobat eğrilerinin başlangıç noktası sıfır metre yani deniz kıyılarıdır. İzobatlarda içteki eğriler, dıştaki eğrilere göre daha derin alanları gösterir.

İzohipsler ve Özellikleri Haritalarda Nasıl Gösterilir?

Deniz seviyesine göre aynı yükseltiye sahip olan noktaların birleştirilmesi ile elde edilen kapalı eğrilerle gösterilen haritalara izohips haritaları denir. Bu eğrilere izohips (Eşyükselti eğrileri) denir. Harita çizimlerinde sık olarak kullanılan yöntemlerdendir. İzohips eğrilerinin seyrek veya sık olması yerin şekilleri hakkında bilgiler verir.

İzohips haritaları yeryüzü şekillerini gösterme yöntemlerinden en çok kullanılandır. İzohips yöntemiyle çizilmiş haritaların, harita kullanılmasını kolaylaştırmak için yükseltilerin farklı olan yerler farklı renklerle gösterilir.

Deniz kıyısından 200 metre derinliğe kadar olan yerler kıta sahanlığı (şelf alanı) veya ulusal kara suları denir. YYer şekillerinin engebeli ve yüksek olduğu kıyılarda  (Akdeniz, Karadeniz) kıta sahanlığı dar iken, düz ve alçak kıyılarda (Ege) kıta sahanlığı geniştir.

Kıta sahanlığı (şelf alanı)

İzohips Haritalarında Yer Şekillerinin Gösterilmesi

Şekillerle İzohipsler ve Özellikleri

Profil Çıkarma

Yeryüzü şekillerinin yandan görünüşüne (kesitine) profil denir.

Profil Şu Şekilde Çıkarılır

Eğim hesaplama

İki nokta arasındaki yükselti farkının yatay uzaklığa oranına eğim denir. Eğim soruları çözülürken bütün
birimler metreye çevrilmelidir. Eğim hesaplamalarında kullanılan formül şu şekildedir:

Örnek Soru: A şehri 500 m, B şehri 1.500 m yükseltide bulunmaktadır. A ve B şehirleri arasındaki yatay uzaklık 2 km ise bu iki şehir arasındaki eğim % kaçtır?

Çözüm: Eğim= (1500-500)/2.000×100 = %50

İzohipsler ve Özellikleri Çıkmış Örnek Soru

Eş yükselti eğrilerinin aralıklarının sık veya seyrek olması yer şekline bağlıdır.
Aşağıdakilerden hangisini gösteren eş yükselti eğrileri daha sık aralıklarla çizilir?
A)Doruk       B) Dik yamaç        C) Kıyı çizgisi       D) Plâto      E) Ova

MEB EBA İzohipsler ve özellikleri konusuna çalışmak için tıklayınız.

Harita Bilgisi Ders Notları

 

Exit mobile version