9. Sınıf Ders Notları

Projeksiyon Yöntemleri Nelerdir?

Projeksiyon yöntemleri coğrafya 9.sınıf harita bilgisi ünitesi içerisinde işlenmektedir. Projeksiyonlar; silindir, konik, düzlem projeksiyon olmak üzere üçe ayrılır. Bu yazı içerisinde bu projeksiyon yöntemleri ve özellikleri anlatılmaktadır.

Projeksiyon Yöntemleri

Dünyanın küresel şeklinden dolayı yeryüzünün tamamını veya bir bölümünü düzleme aktarılması zordur. Harita çiziminde yapılan hataları en aza indirmek için çeşitli çizim yöntemleri geliştirilmiştir.

Haritalar eskiden dikkat isteyen arazi çalışmalarına bağlı yapılmaktaydı. Bugün ise teknolojik haritalar, hava fotoğrafları ve uydulardan çekilen fotoğrafların bilgisayarlara aktarılmasıyla hatalar en aza indirilerek çizilmektedir. Ancak ne şekilde yapılırsa yapılsın, Dünya’nın küresel şeklinin hatasız olarak düzlem üzerine aktarılması neredeyse imkansızdır.

Dünyayı haritalara aktarırken küresel şeklinden dolayı hataları, bozulmaları en aza indirebilmek için bazı yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlere projeksiyon yöntemleri denir.

Projeksiyon yöntemiyle haritalarda küresellikten kaynaklanan bozulmaya uğrayan alan, uzunluk ve açı özelliklerinden birini veya birkaçını korumaya çalışır. Çok çeşitli olmakla birlikte harita yapımında en çok kullanılan projeksiyonlar aşağıda anlatılmıştır.

1) Silindir Projeksiyon

Dünyanın çevresine silindir şeklinde kağıt ile sarılıp, kağıt üzerine aktarılan bilgilerin açılmasıyla oluşturulan projeksiyon türüdür. Bu yöntemle çizilen haritalarda Ekvator ve çevresi gerçeğe daha yakın gösterilirken kutuplara doğru gidildikçe bozulmalar artar.

Dünyanın tamamı haritada gösterilebilir. Daha çok deniz ve hava ulaşımında kullanılan haritaların hazırlanmasında kullanılır. Örneğin; Avustralya Kıtası’ndan daha küçük olan Grönland Adası, bu yöntemle çizilen haritalarda Avustralya’dan daha büyük görülür.

Projeksiyonlar
Silindir Projeksiyon

2) Konik Projeksiyon

Dünyanın çevresinin koni şeklinde kağıt ile sarılıp, kağıt üzerine aktarılan bilgilerin açılmasıyla oluşturulan projeksiyon türüdür. Bu yöntemle çizilen haritalarda orta enlemler ve çevresi gerçeğe daha yakın gösterilmektedir. Konik projeksiyonda alanlar korunur, ancak şekiller bozulur.

Projeksiyonlar
Konik Projeksiyon

3) Düzlem Projeksiyon

Düzlem halindeki projeksiyon yüzeyinin, kutup noktaları veya dünyanın herhangi bir noktasına teğet olacak şekilde tutulmasıyla oluşturulan projeksiyon türüdür. Düzlem projeksiyon genellikle dar alanların gösterilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Düzlemin küreye teğet olduğu merkezden uzaklaşıldıkça harita üzerindeki bozulmalar artar.

Projeksiyonlar
Düzlem Projeksiyon

Projeksiyon Yöntemleri Bilgi Notu

Günümüzde bilişim teknolojileri ve haritacılık teknikleri çok ileri düzeyde olduğu için bir çok projeksiyon türü kullanılarak gerçeğe çok yakın haritalar çizilmektedir. Ayrıca bir haritada birden fazla projeksiyon yöntemi kullanılmaktadır.

Projeksiyon yöntemleri pdf ders notunu indirmek için tıklayınız.

https://drive.google.com/file/d/1YAh1jrCn1bDcDqzZ9w9vt-4YYPJs5OJh/view?usp=sharing

Ölçek çeşitleri ders notuna çalışmak için tıklayınz.

https://www.derscografya.com/olcek-cesitleri-ve-ozellikleri/

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu