Türkiye’nin Jeopolitik Konumu ve Önemi

Türkiye’nin jeopolitik konumu 12.sınıf konuları içerisinde yer almaktadır. Bu konu içerisinde  Ülkemizin jeopolitik konum özellikleri belirtilmekte, jeopolitikte etkili olan değişen ve değişmeyen unsurlar anlatılmaktadır.

Türkiye’nin Jeopolitik Konumu

Jeopolitik Konum Nedir?

 Bir ülkenin coğrafi konumundan dolayı kazandığı stratejik, askeri, siyasal, ekonomik güçle dış siyasetini oluşturması ve yönlendirmesidir.

Bir ülkenin uluslararası alanda yürüttüğü siyaset ile coğrafi özellikleri arasındaki ilişkileri inceleyen bilime jeopolitik denir. Jeopolitik; bir devletin devletler arası politikasını doğal (fiziki) koşulların ortaya çıkardığı bir terimdir.

Türkiye’nin Jeopolitik Konum Analizi

Jeopolitik açıdan önemli bir konumda bulunan ülkemiz, Anadolu yarımadasının elverişli topraklarına yerleşmiş ve doğu ile batı medeniyetleri arasında köprü olmuştur. Türkiye’nin bu köprü görevi kıtalar arası birçok alanı etkilemektedir.

Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedir. Ülkemizin Çanakkale ve İstanbul boğazlarına sahip olması Türkiye’nin ulaşımda merkez olmasını sağlamıştır. Kara denize komşu olan ülkeler açık denizlere ulaşmak için Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçmek zorundalardır.

Türkiye’nin petrol zengini Ortadoğu ülkelerine yakın olması jeopolitik önemini arttırmıştır. Ortadoğu ülkeleri petrollerini dünyaya en karlı ve en kısa güzergahtan ulaştırmak için Türkiye üzerinden petrol boru hatları veya Türk limanlarından dağıtım yapmak zorundadırlar.

Türkiye matematik konum itibariyle orta kuşak olarak bildiğimiz ılıman iklim kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle aynı anda dört mevsimin olması mümkündür. Bu sayede Türkiye iklime bağlı turizm bakımından da elverişli bir konuma sahiptir.

Türkiye sıcak çatışma bölgeleri olan Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu arasında yer almaktadır. Bu nedenle Türkiye her zaman askeri ve savunma gücünü daima büyük bir dikkat ve kararlı bir şekilde korumalıdır.

Dünya üzerindeki konumu sebebiyle, ülkelere hükmedecek yerde olması Türkiye’nin stratejik öneminin ne kadar güçlü olduğunu kanıtlar.

Jeopolitikte Etkili Olan Unsurlar

Jeopolitikte etkili olan unsurlar

Türkiye, ekvator ev başlangıç meridyenine olan uzaklığı, hangi kıtada yer aldığı, çevresindeki ülkelere denizlere ve ticaret yollarına göre durumu coğrafi konumu ifade eder. Türkiye’nin coğrafi konumunun dünya siyaseti ve  ekonomisi üzerinde önemli bir rolü bulunur.

Jeopolitikte Değişmeyen Unsurlar

Coğrafi Konum

Coğrafi Özellikler

Jeolojik ve jeomorfolojik özellikler

İklim

Jeopolitikte Değişen Unsurlar

Sosyal ve kültürel değerler

Ekonomik değerler

Politik değerler

Askeri değerler

Türkiye’nin jeopolitik konumu

Türkiye’nin Jeopolitik Konumu Sonuçları

Türkiye’nin Üyesi olduğu Uluslar Arası Kuruluşlar

 

Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası örgütler

 

Türkiye’nin Jeopolitik Konumu ve Önemi pdf indir
Türkiye'nin çevresindeki bölgesel sorunlar
Exit mobile version