Coğrafya Genel Konular

2020 AYT Coğrafya Soruları ve Cevapları

2020 AYT coğrafya soruları sosyal platformlardan derlenmiştir. Coğrafya 1 ve Coğrafya 2  sınav soruları aşağıda ilişkili konularıyla birlikte verilmiştir.

2020 AYT Coğrafya Soruları 1

  1. Atıkların geri dönüşümünün yararlarından biri değildir? Cevap: Atık depolama alanlarının azaltılması (11.sınıf doğal kaynakların kullanımı ve geri dönüşüm konusundan çıkmıştır.)
  2. Siyasi, askeri ve ekonomik işbirliği amacıyla 1992 yılında İstanbul’da kurulan örgüt nedir? Cevap: (KEİ) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (11.sınıf küresel ve bölgesel örgütler konusundan çıkmıştır.)
  3. Hangisi DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi) özellikleri arasında yer almaz.Cevap: Yer altı kaynakların korunması (12.sınıf Türkiye’nin bölgesel kalkınma projeleri konusundan çıkmıştır.)
  4. K ülkesi nüfus artış hızını arttırıcı L ülkesi ise nüfus artış hızını azaltıcı politikalar benimsemiştir. Buna bağlı yargılardan hangisi doğrudur. Cevap: K ülkesinde genç nüfus oranı artmıştır. L ülkesinde doğum oranı azalmıştır. (11.Sınıf nüfus politikaları konusundan çıkmıştır.)
  5. Aşağıdaki şehirlerin hangisinin küresel etkisi daha azdır. Cevap: Lizbon (11.Sınıf şehirlerin etki alanları konusundan soru gelmiştir.)
  6. Haritalı soru, iklimin kısa mesafelerde değişiklik gösterdiği engebeli yerlerde biyoçeşitlilik fazla olduğu yerler haritalarda nerelerdir? Cevap: Harita üzerinde Akdeniz ve Karadeniz’de işaretli yerlerdir. (11.sınıf biyoçeşitlilik konusundan soru gelmiştir.)

2020 AYT Coğrafya Soruları 2

  1. Aşağıdakilerden hangisi tükenebilir doğal kaynaklardan değildir? Cevap: Jeotermal (11.sınıf doğal kaynaklar konusundan sormuşlar)
  2. Haritalı soru, orman alanlarının tahrip edilmesi ile ortaya çıkan çevre sorunları haritalı alanların hangisinde daha fazladır. Cevap: Haritada işaretli Amazon ve Endonezya’nın olduğu yerlerdir. (11.sınıf çevre sorunları konusundan çıkmıştır.
  3. Geri kalmış ülkelerin doğal kaynaklarını kullanamamasının sebebi nedir? Cevap: Teknoloji ve vasıflı insan gücünün yetersiz olması (11.sınıf doğal kaynaklar konusundan ikinci defa soru gelmiştir.)
  4. Uluslar arası turizmin gelişmesinin olumsuz sonuçlarından biri değildir? Cevap: doğal ve kültürel koruma alanlarının sayısının arttırılması (11.sınıf uluslararası turizm konusundan soru gelmiştir.)
  5. Sanayileşme bağlı büyüyen şehirlerin ortak özellikleri hangileridir? Cevap: Şehirlerin göç alması, ulaşım hizmet talebinin artması (12.sınıf şehirleşme sanayi göç ilişkisi konusundan soru gelmiştir.)
  6. Haritalı soru, sanayide enerji kaynağı olarak taş kömürünün kullanımı ilk olarak hangi yerde başlamıştır. Cevap: Batı Avrupa’da işaretli yer. (11.sınıf madenlerin ve enerji kaynaklarının kullanımı konusundan soru gelmiştir.)
  7. Türkiye’nin 1923 – 1963 yılları arası nüfusunu artırıcı politikalar benimsemesinin sebebi nedir? Cevap: Doğal kaynakları işleyecek nüfusun az olması (11.sınıf Türkiye’nin nüfus politikaları konusundan soru gelmiştir.)
  8. Türkiye’de yer şekillerinin bitkisel üretim üzerindeki etkisi yukarıdakilerden hangileridir? Cevap: dağlık alanlarda tarım sınırlı, iç kesimlerde geniş düzlüklerde tahıl tarımı yaygındır. (11.sınıf Türkiye’de tarım konusundan soru gelmiştir.)
  9. Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri hangileri üzerinde daha fazla görülmektedir. Cevap: Temiz su kaynakları ve tarım toprakları (12.sınıf küresel iklim değişikliği konusundan soru gelmiştir.)
  10. Mevsim normallerin üzerinde sıcaklıkların yaşanmasının ortaya çıkardığı olumsuzluklardan biri değildir? Cevap: Nöbetleşe ekim alanlarının azalması (12.sınıf ekstrem doğa olayları konusundan soru çıkmıştır.)
  11. Su ekosistemleri ile ilgili hangisi doğrudur. Cevap: Karalardan denizlere taşınan besin maddelerinin kıyılarda canlı çeşitliliğini artırır. (11.sınıf ekosistemlerin işleyişi konusundan soru çıkmıştır.)

2020 AYT Çıkmış Sorular ve Cevapları PDF indir.

2020 AYT çıkmış soruların orijinal halini indirmek için telif haklarından dolayı ÖSYM sitesine yönlendiriyoruz. Alttaki ÖSYM adresine tıklayarak soruların orijinal haline ulaşabilirsiniz. AYT çıkmış sorular pdf içeriği aşağıdaki derslerden oluşmaktadır. 2020 AYT coğrafya sorularıda pdf içerisinde yer almaktadır.

  • 2020-AYT/Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 (Edebiyat, Tarih 1, Coğrafya 1)
  • 2020-AYT/Sosyal Bilimler-2 (Tarih 2, Coğrafya 2, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık ve Din Kültürü)
  • 2020-AYT/Matematik
  • 2020-AYT/Fen Bilimleri (Fizik, Kimya ve Biyoloji)

https://yks2020.osym.gov.tr/ayt_yks_2020.pdf

2020 TYT Coğrafya Soruları ve Çözümleri için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

derscografya.com/2020-tyt-cografya-sorulari-ve-cozumleri/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu